Lábápolás Bonyhádon

Kezdőlap Rólam Árlista Galéria Kapcsolat
SEPTEI SZILVIA

A benőtt körömről

A köröm anatómiája

A kéz és a láb körmei védőrétegként szolgálnak. 100-150 egyenetlen szarurétegből áll és átlagosan 0,5 – 0,7 mm vastag. A körömágyhoz kapcsolónak.

A kéz és a láb körmei eltérő gyorsasággal növekednek – míg a lábon található körmök havonta kb. 1 mm-t növekednek, addig a kéz körmei hetente növekednek ugyanennyit.

Mi a benőtt köröm?

Unguis incarnatus vagy onychocryptosis a benőtt köröm orvosi elnevezése, amikor a köröm a körömsáncba nyomul és kellemetlenséget okoz.

A benőtt körömnek több típusa létezik: normál körmök, deformálódott körmök és csőköröm. A benőtt köröm általában a nagy lábujjon (öregujj) jelentkezik, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. Sokszor nem ritka, hogy csecsemők és gyermekek is gyakran szenvednek a fájdalmas köröm deformációtól.

A benőtt köröm kialakulása

Kényelmetlen cipőviselés és helytelen körömápolás a benőtt köröm leggyakoribb okai. Ha a köröm széleit lekerekítjük vagy helytelenül kivágjuk, az esetlegesen bennmaradó körömcsonkok a körömágyba vagy a körömsáncba nőhetnek. Ez bőrirritációt és későbbi gyulladást okoz. Mivel a bőr megsérült, vadhús kinövés keletkezhet.

Körömnövekedési rendellenességek, lábdeformitások vagy genetikai hajlam is okozhat fájdalmas körömbenövést.

BETÖLTÉS...